De massamedia leken er de afgelopen maanden geen genoeg van te krijgen om zonnepanelen in een kwaad daglicht te stellen. Toch zijn er voor consumenten voldoende argumenten om zonnepanelen te kopen.

Argument 1: zonnepanelen waren nog nooit zo goedkoop

Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau InfoLink bevinden de prijzen voor zonnepanelen uit China in Europa zich op een historisch laag niveau. Ze zijn gedaald van 28 dollarcent per wattpiek in april 2022, naar 14,5 dollarcent per wattpiek in oktober 2023. Dat is een daling van 48 procent in 1,5 jaar tijd.

Argument 2: de stroomprijzen zijn nog altijd hoog

De stroomprijzen zijn zowel in Nederland als Vlaanderen nog altijd fors hoger dan voor de Russische inval in Oekraïne. Voor de energiecrisis was die in Nederland zo’n 20 eurocent per kilowattuur en in november 2023 was die in Nederland en Vlaanderen bijna 40 eurocent per kilowattuur. In Vlaanderen was de prijs voor de energiecrisis zo’n 25 euro per kilowattuur in 2021.

Argument 3: wie nu koopt, profiteert nog van de salderingsregeling

Voor Nederlandse consumenten geldt dat als zij nu zonnepanelen kopen, ze nog minimaal 1 jaar van de huidige salderingsregeling profiteren. Afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2025 lijkt bovendien onhaalbaar. Niet alleen omdat na goedkeuring van de Eerste Kamer nog minimaal 16 maanden voorbereidingstijd nodig is, maar ook omdat de PVV van Geert Wilders de verkiezingen heeft gewonnen en die het salderen wil behouden.

Argument 4: woning meer waard

Het derde argument is dat woningen met een goed energielabel of energieprestatiecertificaat gemakkelijker worden verkocht en bovendien meer waard zijn. Naast isolatie vormen zonnepanelen het laaghangend fruit voor consumenten die het energielabel of energieprestatiecertificaat van hun woning willen verbeteren. Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde prijs waarvoor in Nederland een woning verkocht wordt. In Nederland is het verschil tussen een woning met energielabel A en G tussen het eerste kwartaal van 2020 en het tweede kwartaal van 2023 van 60.000 euro opgelopen naar maar liefst 140.000 euro. Gemiddeld wordt er op dit moment volgens het Kadaster flink meer betaald voor woningen met een goed energielabel.

Argument 5: een beter milieu

En tot slot een argument dat eigenlijk ten onrechte niet als het beste argument wordt ervaren: zonnepanelen zijn goed voor het klimaat. Door het opwekken van zijn eigen duurzame energie gaat een consument minder fossiele energie gebruiken.

De Eerste Kamer gaat door met de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Start van de afbouw op 1 januari 2025 lijkt echter onhaalbaar. De Tweede Kamer stemde half februari al in met het wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling regelt. Sindsdien is de Eerste Kamer aan zet, maar die maakt slechts mondjesmaat vorderingen. Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarschuwden de minister afgelopen juni al dat er 16 maanden nodig zijn om het wetsvoorstel te implementeren. De wetsbehandeling had om die reden uiterlijk eind september afgerond moeten zijn om nog per 1 januari 2025 te kunnen starten met het afbouwen van de salderingsregeling.